Piękny deser pełen kontrastów
Espresso Affogato, gdyż tak właśnie nazywa się ten deser, jest włoskim przysmakiem, który znajdziesz w każdej kawiarni w słonecznej Italii. Przygotujesz go bez większego problemu, w dosłownie kilka minut – to zresztą zaleta większości deserów pochodzących z tego pięknego kraju. Co oznacza słowo affogato? Pochodzi od włoskiego affogare, czyli zatopić. Tu oczywiście chodzi o zatopione lody, które majestatycznie pływają sobie w espresso. Podstawowa wersja affogato zawiera tylko dwa składniki – kawę (najczęściej espresso) i lody. Jak się jednak pewnie domyślasz, deser można przygotować z wieloma różnymi dodatkami, między innymi z brandy i oczywiście z czekoladą. Jak wygląda affogato w naszej wersji?
Jak przygotować affogato?
Aby zrobić pyszne affogato, potrzebujesz tylko kilku składników. Pół litra mleka, lodów waniliowych, 30 mililitrów brandy, 40 gramów gorzkiej czekolady i takiej samej ilości kakao. Do tego jeszcze 30 gramów cukru pudru. Widzisz tutaj coś dziwnego? Tak! W przepisie brakuje kawy, która jest nieodłącznym elementem affogato. My jednak postanowiliśmy, że bez kawy żyć można, z kolei bez kakao już niezbyt. Dlatego affogato w tym wydaniu jest kakaowe. Jak je zrobić? Zacznij od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. Później do blendera wlej następujące składniki: mleko, cukier puder, kakao i rozpuszczoną czekoladę. Mieszaj całość na wysokich obrotach, a następnie przelej do garnka. Podgrzewaj przez 5 minut i dolej brandy, by otrzymać wyrazisty, lekko ostry smak. Napój wlej do czterech szklanek, a później dodaj po gałce lodów waniliowych. To wszystko, affogato kakaowe jest już gotowe. Pięknie łączy wanilię z czekoladą!
Affogato niejedno ma imię. My postanowiliśmy przygotować je inaczej, niż wszyscy. Koniecznie sprawdź ten przepis i przygotuj włoski deser w swoim domu.